Predstavljamo predsjednicu

Pozdrav svima!

Predstavljamo Vam našu predsjednicu – Maju.

Za početak možeš li nam opisati kako si uopće došla u Markovac?

U Markovac sam došla 2018. godine. Prvi nastup sam imala povodom 70. obljetnice Posudionice i radionice narodnih nošnji u kazalištu Gavella pod nazivom “Ruho naše vrijednije od zlata“ i onda sam, odjednom, u veljači 2020. odabrana za predsjednicu.

Od kuda točno proizlazi ta ljubav prema folkloru?

Nekako sam oduvijek bila povezana s folklorom i hrvatskom kulturnom baštinom. Prvo sjećanje me vraća u prvi razred osnovne škole, kada nas je tadašnja učiteljica upoznala s narodnim nošnjama te svakako njoj mogu zahvaliti što sam se zaljubila u ovaj predivan i veseo način života, a kada sam jednom zakoračila u njih, više nikada nisam skinula “plesne cipele” (škornje, opanke, čizmice…).

Imaš možda neku najdražu koreografiju?

Naravno. Najdraža koreografija mi je Pjesme i plesovi Gorskog Kotara, jer je to prva koreografija u kojoj sam prisustvovala prilikom samog stvaranja koreografije na sceni, od prve zamišljene slike našeg genijalnog umjetničkog voditelja i koreografa, do prve službene izvedbe na sceni pred prepunim gledalištem. Na prvu nisam bila oduševljena koreografijom, ali kada smo prvi put plesali uz pratnju orkestra, sve se promijenilo. Koreografija je jako vesela i poziva na reakciju publike koja te nosi tijekom cijele izvedbe i tjera te da daš još ono nešto više.

Kako je zapravo u Folklornom ansamblu Zagreb – Markovac na svakodnevnoj razini? Kakvo je društvo, idete li na neka putovanja, kako to izgleda prije/poslije nastupa?

Kada sam se pridružila veseloj skupini Zagreb-Markovčana, više nikada nisam željela otići. Tu smo svi kao jedna velika obitelj, imamo genijalne voditelje, na kojima nam mnogi, vjerujem, zavide. 😉 Na probama je uvijek veselo, ali i radna etika je na nivou. Voditelji znaju izvući maksimum iz svakog člana, a i članovi jedni drugima međusobno pomažu s koracima, vokalnim dionicama i pozicijama, te svi znaju da se svakome mogu u bilo kojem trenutku obratiti za pomoć. O putovanjima, nastupima i tulumima mogu samo reći: “Tko nije bio, nije prežalio…” Kada se nakon dobro odrađenog nastupa zasluženo otpuste kočnice, mi smo jedna luda, vesela i inovativna ekipa. Ne rastajemo se prije zore, a i tad nas tamburaši kroz selo prate… Mnogi nekadašnji i sadašnji članovi Ansambla upravo su ovdje pronašli i ljubav i prijatelje za cijeli život. Svakako bih preporučila svakome tko voli ples, pjesmu i zabavu, da nam se pridruži. Kako se kaže “Tko pjeva, zlo ne misli” 😊

I sada najvažnije pitanje, razlog zbog kojeg smo tu – Ansambl je dobio neki projekt?

“Da! Folklornom ansamblu Zagreb – Markovac je odobren projekt pod nazivom “Putevima hrvatske baštine – jer prava umjetnost dolazi iz srca, kodnoga broja UP.02.1.1.14.0014. Projekt je u potpunosti financiran iz Europske unije, točnije Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“.

Kakav je to točno projekt? O čemu se radi?

Projekt je nastao kao odgovor na „lockdown“ uzrokovan ovom epidemijom koja nas je snašla. Budući da se probe i nastupi ne smiju održavati zbog epidemiološke situacije, uprava Ansambla je primijetila da se nedostatak istih negativno odražava na članove. Ansambl trenutno ima oko 150 članova u nekoliko sekcija svih dobnih skupina. Budući da je u folkloru izrazito naglašena upravo ta društvena, socijalna komponenta, tražili smo alternativne oblike druženja i vježbanja i našli ih u obliku poziva na dostavu projekata “Umjetnost i kultura online“. Projekt nam omogućuje da ne samo ostanemo u kontaktu nego i da putem on-line sredstava komunikacije (Zoom platforma) produbimo vlastito znanje o folkloru u Hrvatskoj te da ne “ispadnemo iz štosa“ vezano uz koreografije i točke koje inače stalno uvježbavamo.

Rekla si da je naglasak projekta na on-line komunikaciji. Znači li to da i osobe koje nisu članovi mogu vidjeti o čemu se radi?

Naravno! Sve obavijesti vezane za projekt možete vidjeti na facebook i web stranicama od projekta i samoga Ansambla.

Web: http://www.zagrebmarkovac.hr/putevima-hrvatske-bastine/

Facebook: https://www.facebook.com/Putevima-hrvatske-ba%C5%A1tine-Jer-prava-umjetnost-dolazi-iz-srca-110817304376608

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Folklornog ansambla Zagreb – Markovac