Način ocjenjivanja folklornih skupina

Kako projekt ide svojim tokom bez teškoća, vrijeme je da se pozabavimo i malo više “tehničkom“ stranom folklornog amaterizma u Zagrebu.

Ako nas redovito pratite (a nadamo se da nas pratite) sjetiti ćete se da smo objavili članak u kojem smo se dotakli posudionice narodnih nošnji. Danas bi vam željeli približiti način ocjenjivanja folklornih skupina na najvećoj godišnjoj smotri, a to je Smotra folklornih amatera grada Zagreba koju organizira Zajednica folklornog amaterizma grada Zagreba – ZAFAZ. ZAFAZ su osnovali upravo kulturno-umjetnička društva s područja Grada Zagreba uz suglasnost Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport 2008. godine (današnji Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo).

Kulturno-umjetnička društva dijele se po raznim kategorijama (grupama) kao i rangu unutar svake od grupa. Podjela se obavlja na osnovi obujma i vrste programa kao i postignuća izvedbe. KUD-ovi se sami odlučuju za grupu kojoj žele pripadati i unutar nje se natjecati, a vodeći se pri tome svojim programima i radom protekle godine kao i planom prijavljenog programa za iduću godinu. Rang unutar grupe određuje se prema kvaliteti javno izvedenih programa, a iskazuje se ocjenama od 1 do 10 pri čemu se ocjenjuju razni elementi programa.

Neke od grupa su: folklorni ansambl, folklorna skupina, izvorna folklorna skupina, zavičajna folklorna skupina, dječji folklorni ansambl, rekreativna ili veteranska folklorna skupina, vokalni  sastav, orkestar i druge.

Zašto je ovo sve od važnosti za Ansambl? Upravo pozicija unutar grupe određuje količinu sredstava koja će KUD dobiti na raspolaganje. Obzirom na situaciju s pandemijom i neizvjesnošću oko organiziranja i provođenja Smotre, mnogi KUD-ovi su se našli u nezavidnoj situaciji vezanoj uz buduće financiranje i provedbu daljnjih aktivnosti.

Zahvaljujući upravi Ansambla, voditeljima radionica te upravo vama – članovima Ansambla i korisnicima na projektu, nadamo se da ćemo uspješno premostiti ova vremena te vam osigurati daljnje  nastupe i druženja pa makar ona bila online. Nadamo se da smo vam zahvaljujući ovom projektu uspjeli barem malo olakšati socijalnu izolaciju na koju smo primorani te se nadamo da se uskoro vidimo i nastupamo “u živo“.

Podsjećamo sve čitatelje da se radi o projektu pod nazivom “Putevima hrvatske baštine – jer prava umjetnost dolazi iz srca, kodnoga broja UP.02.1.1.14.0014. Projekt je u potpunosti financiran iz Europske unije, točnije Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“.

Web: http://www.zagrebmarkovac.hr/putevima-hrvatske-bastine/

Facebook: https://www.facebook.com/Putevima-hrvatske-ba%C5%A1tine-Jer-prava-umjetnost-dolazi-iz-srca-110817304376608

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Folklornog ansambla Zagreb – Markovac