Predstavljamo izvoditelje programa – Morana Lakotić

Pozdrav svima!

Nakon što ste upoznali predsjednicu Ansambla, vrijeme je da vam predstavimo i jednog od izvoditelja na projektu – Moranu. Morana nam dolazi iz Osijeka i trenutno vodi dječju grupu novih Markovčana!

Rekla si da si rodom iz Osijeka. Možeš li nam objasniti kako si se “odjednom“ pojavila u Zagrebu i Markovcu?

Moj put u „Zagreb – Markovcu“ započeo je mojim dolaskom na studij u Zagreb. Kako sam i prije plesala u rodnom Osijeku bila sam sigurna da ću nastaviti i dalje, samo se nisam mogla odlučiti u koji ansambl bih se priključila. Odvagnuti tu odluku pomogao mi je tadašnji voditelj i tako sam se početkom 2016. godine javila na raspisanu audiciju u Markovcu.

Budući da si tu pretpostavljam da je audicija prošla dobro?

Da. 😀 Audicija je, osim početne treme, prošla jako dobro. Kao i svi, počela sam s usvajanjem novih koreografija i ubrzo sam prešla u reprezentativni ansambl i počela plesati cjelovečernje koncerte i ići na turneje. S vremenom sam spontano počela s visokom ekipom vježbati pjesme iz koreografija dok bi niska ekipa plesala i tako je palica vokalnog voditelja došla do mene 2019. godine.

Ako sam dobro shvatio, osim navedenog vodiš i dječju grupu?

Tako je. Nakon nešto manje od dvije godine staža u ansamblu, u jesen 2017. godine mi se ukazala prilika da vodim dječju grupu „Srčeka“ koju sam s veseljem prihvatila jer me taj rad s djecom oduvijek privlačio i veselio.

Kako je bilo uskladiti fakultet, ples i vođenje dječje grupe?

Bilo je vrlo izazovno uskladiti fakultetske obveze s vođenjem dječje skupine i aktivnim plesanjem u ansamblu, ali kad sad pogledam na taj period, opet bih sve ponovila bez imalo razmišljanja.

Ima li članstvo u Ansamblu još neke pogodnosti osim druženja i putovanja?  Imaš li možda neku anegdotu koju smiješ podijeliti s nama?

Kroz godine, ansambl mi je uvijek bio podrška u radu i uz njihovu podršku sam pohađala seminare folklornog pjevanja, dječjeg folklora, zimsku školu folklora i razne vikend seminare koji su mi proširivali vidike o tome što folklor zaista jest. Kroz cijeli taj period upoznala sam mnoge ljude od kojih su mi neki postali dio svakodnevice i bez kojih sada ne bih mogla zamisliti život. U Markovcu sam pronašla ne jednu, nego dvije cimerice za domski suživot jer tko bolje poznaje sve tvoje „muke po folkloru“ od osobe koja isto mora smjestiti 6 kompleta nošnji u skučenu domsku sobu, „uštirkati“ podsuknje u tuš-kabini i sve te čari izvan dvorane koje ulaze u riječ folklor.

 

Podsjećamo sve čitatelje da se radi o projektu pod nazivom “Putevima hrvatske baštine – jer prava umjetnost dolazi iz srca, kodnoga broja UP.02.1.1.14.0014. Projekt je u potpunosti financiran iz Europske unije, točnije Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“.

Sve obavijesti vezane za projekt možete vidjeti na facebook i web stranicama od projekta i samoga Ansambla.

Web: http://www.zagrebmarkovac.hr/putevima-hrvatske-bastine/

Facebook: https://www.facebook.com/Putevima-hrvatske-ba%C5%A1tine-Jer-prava-umjetnost-dolazi-iz-srca-110817304376608

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Folklornog ansambla Zagreb – Markovac