Predstavljamo voditelja orkestra – Mario Tuđina

Pozdrav svima!

Nakon druženja s Majom i Moranom, vrijeme je da na red dođe i jedan dečko. Kako se Mario pridružio Ansamblu, pročitajte u nastavku.

Pozdrav Mario. Koliko sam shvatio, ti si zadužen za instrumentalni dio?

Bok svima. Da, tako je. Trenutno sam voditelj orkestra “A“ ekipe.

Kako je započelo tvoje glazbeno putovanje? Kada i kako si počeo svirati, kako si uopće došao u Markovac?

Prvi vlastiti instrument, harmoniku, dobio sam za šesti rođendan. Otac, kao i većina mojih stričeva, bili su samouki svirači. Povremeno bi se sastajali, svirali i pjevali, tako da mi je od malena glazba “uživo“ dostupna.

Tako je i počela moja ljubav prema glazbi. Završio sam osnovnu glazbenu školu – smjer (naravno) harmonika. Nakon završetka i upisa u srednju školu negdje oko 1990-e, počeo sam slušati razne stilove glazbe i pomalo zapuštao instrument za koji sam se školovao jer Harmonika baš i nije bila popularna u to doba.

Budući da mi je majka mi je radila u đačkom domu, a tamo je bio smješten jedan član tadašnjeg  RKUD-a Pavao Markovac, često mi je znala pričati priče prenoseći njegove dogodovštine s turneja, nastupa, tuluma itd.

Pitala me zašto ne bih otišao pogledati njihove probe. Meni je u tom dobu folklor bio totalno stran i neprihvatljiv pa gdje da se ja nakon sviranja klasične glazbe oblačim u nekakvu smiješnu odjeću i sviram kojekakvu muziku, ipak sam ja kao“ urbani pubertetlija“.

Ali, mama je mama i ponekad je stvarno bila uporna do krajnjih granica tako da mi je nakon otprilike pola godine bezuspješnog nagovaranja rekla: „Odi samo jednom, vidi i ne moraš više nikad.“.

Znam koliko je znala biti uporna, pa da prestane s tim, rekoh ajde idem to vidjeti i mir u kući. I eto, došao na jednu probu, toliko mi se svidjelo da sam i cijeli život ostao vezan za folklor. Ušao sam u narodni orkestar, koji je u to doba postojao, a zatim sam se (kako se s vremenom sve manje izvodio taj repertoar) prebacio u tamburaški orkestar i učio svirati tamburu.

Za neko kratko vrijeme sam dobio poziv za sviranje u tamburaškoj profesionalnoj grupi, pa sam krenuo tim putem i zbog obaveza morao napustiti ansambl. Nakon „pečenja“  zanata s vrhunskim glazbenicima, poznanik me je pitao da li bih bio voditelj tamburaša u jednom malom KUD-u.

Prihvatio sam i tako je krenuo moj povratak u folklor. Jedan KUD pa drugi KUD, a jedno vrijeme i četiri istovremeno. I onda je došao poziv za razgovor glazbenog voditelja iz jednog ansambla, najboljeg ansambla na svijetu, ansambla od kuda sam i krenuo – naravno naš Zagreb-Markovac!!! Naravno da sam prihvatio mjesto glazbenog voditelja!

Kako se ovaj projekt uklopio u rad Markovca?

Moram priznati da smo na početku bili malo skeptični. Ansambl još nije imao projekt ovakvog oblika, a mislim da se nitko od nas još nije našao u situaciji vezanoj za pandemiju. Nismo bili 100% sigurni kao se mogu održavati edukacije putem interneta, budući da smo se svi naviknuli na interakciju “uživo“, pogotovo kod sviranja gdje je izražen taj socijalni element.

Ali, budući da se probe ne smiju održavati, htjeli smo pokrenuti nešto da se ljudi ne osjećaju zaboravljeni, a ovaj projekt doprinosi baš tome. Također, budući da većina članova ansambla nema formalno obrazovanje o folkloru, iskoristit ćemo ovu priliku da popunimo “rupe“ u znanju. Isto tako, obzirom da svi slušaju sve radionice, nema podjele na orkestar, svirače i pjevače nego smo svi zajedno. Ovo je super prilika da plesači nauče nešto više o sviranju, svirači o plesu kao i sve ostale kombinacije.

Podsjećamo sve čitatelje da se radi o projektu pod nazivom “Putevima hrvatske baštine – jer prava umjetnost dolazi iz srca, kodnoga broja UP.02.1.1.14.0014. Projekt je u potpunosti financiran iz Europske unije, točnije Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“.

Sve obavijesti vezane za projekt možete vidjeti na facebook i web stranicama od projekta i samoga Ansambla.

Web: http://www.zagrebmarkovac.hr/putevima-hrvatske-bastine/

Facebook: https://www.facebook.com/Putevima-hrvatske-ba%C5%A1tine-Jer-prava-umjetnost-dolazi-iz-srca-110817304376608

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Folklornog ansambla Zagreb – Markovac