Putevima hrvatske baštine

NOSITELJ PROJEKTA: Folklorni ansambl Zagreb – Markovac
IME PROJEKTA: Putevima hrvatske baštine – Jer prava umjetnost dolazi iz srca, kodni broj
UP.02.1.1.14.0014
TRAJANJE: 12 mjeseci
(05.02.2021. – 04.02.2022.)

Dragi članovi Folklornog ansambla Zagreb – Markovac, kao i svi suradnici, prijatelji i zaljubljenici u folklornu umjetnost, zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je Ansamblu odobren projekt „Putevima hrvatske baštine . Jer prava umjetnost dolazi iz srca“ kodnoga broja UP.02.1.1.14.0014. Obzirom na epidemiju COVID-19 virusa, velik (skoro sav) dio programa, natjecanja i koncerata je otkazan do daljnjega čime se Ansambl našao u nepovoljnom položaju. Naime, obzirom da je FAZM neprofitna organizacija velik dio njegovih prihoda dolazi od sudjelovanja na raznim smotrama, nastupima, koncertima i sličnim događanjima koji se trenutno ne održavaju te nije sigurno hoće li se održavati u bliskoj budućnosti. Nedostatak nastupa se negativno odražava ne samo na udrugu kao takvu već i na njene članove. Ansambl trenutno broji preko 150 članova u nekoliko sekcija od kojih većina ulazi u najranjivije članove društva (djeca, mladi te starije osobe). Zbog nemogućnosti održavanja redovnog poslovanja udruge (probe, nastupi, turneje…) dolazi do njihovog socijalnog isključivanja što negativno utječe na njihovo psihičko, a time i fizičko zdravlje. Obzirom da je kod bavljenja folklornim amaterizmom socijalna komponenta izrazito izražena, članovima veoma teško pada odvojenost i nemogućnost bavljenja istim. Projektom će se izbjeći socijalna isključenost 15 najranjivijih članova (mlađih od 25 i starijih od 54 godine) sa područja Grada Zagreba i Zagrebačke Županije kako bi nastavili kvalitetno sudjelovati u radu Ansambla. Cilj projekta je smanjenje socijalne isključenosti najranjivijih članova, podrška korisnicima u nastavku njihove uključenosti u rad Ansambla te povećanje kvalitete života za navedene korisnike, a sve kako bi ponovno postali aktivni pružatelji kulturne ponude.

Opći cilj projekta je podrška u prevladavanju socijalne isključenosti za najugroženije članove Ansambla (osobe mlađe od 25 i starije od 54 godine) putem održavanja kulturno-umjetničkih aktivnosti putem interneta.

Specifični cilj je ravnopravno sudjelovanje 15 najugroženijih članova Ansambla (mladih i starijih osoba) u njihovoj dosadašnjoj društvenoj sredini, sprečavanje njihove socijalne isključenosti te povećanje kvalitete života neometanim nastavkom rada Ansambla održavanjem kulturno – umjetničkih radionica putem interneta.

Za više o EU fondovima posjetite: 
www.esf.hr
www.strukturnifondovi.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj stranice isključiva je odgovornost
Folklornog ansambla Zagreb – Markovac

Projekt je financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., u 100% iznosu od 350.000,00 kn. Izradu internet pod-stranice je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 

Kontakt: 
Folklorni ansambl Zagreb – Markovac
Nehruov trg 16, 10020 Zagreb
email: fazm.esf@gmail.com