Suradnja s Posudionicom nošnji

Na svakom nastupu naši folkloraši na scenu izlaze u mnoštvu narodnih nošnji iz cijelih dijelova Hrvatske. Ako vas zanima od kuda im sve te nošnje, nastavite čitati.

Hrvatske narodne nošnje predstavljaju dio kulturne baštine sa širokim rasponom istih. Nošnje i folklor su neraskidivo povezani s načinom života te su odraz kulturne i društvene posebnosti pojedinih  zemljopisnih područja gdje žive Hrvati te odražavaju razne povijesne
utjecaje. Hrvatske narodne nošnje sastoje se od košulje, suknje, pregače, marame, prsluka, hlača i obuće, a otkrivaju razne informacije o osobi koja ju nosi kao npr.: iz koje regije je odjeća, iz kojeg je gospodarskog soja, socijalni status u zajednici, status (slobodan/a, oženjen/a, udovac/ica), povod (večera, sveta misa, obična nedjelja, vjenčanje i sl.).
Folklorni ansambl “Zagreb – Markovac“ (FAZM) posjeduje mnoštvo nošnji iz svih dijelova Hrvatske. Neke je naslijedio, neke su poklon članova, a neke je čak i sam izradio. Svi korisnici projekta su u jednom trenu na sebi imali nošnju iz posudionice. Za sve nošnje koje su Ansamblu potrebne, a nema ih u vlasništvu, FAZM se obraća Posudionici i radionici narodnih nošnji.

Posudionica je osnovana 1948. godine prvenstveno radi prikupljanja i iznajmljivanja narodnih nošnji amaterskim folklornim društvima u razdoblju aktivnog razvoja folklornog amaterizma. Trenutno broji više od 34 700 (!) raznovrsnih dijelova narodnih nošnji, kostima, i scenskih folklornih rekvizita. Za više o Posudionici posjetite: https://www.pirn.hr/


Podsjećamo sve čitatelje da se radi o projektu pod nazivom “Putevima hrvatske baštine – jer prava umjetnost dolazi iz srca, kodnoga broja UP.02.1.1.14.0014. Projekt je u potpunosti financiran iz Europske unije, točnije Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“.

Sve obavijesti vezane za projekt možete vidjeti na facebook i web stranicama od projekta i samoga Ansambla.
Web: http://www.zagrebmarkovac.hr/putevima-hrvatske-bastine/
Facebook:https://www.facebook.com/Putevima-hrvatske-ba%C5%A1tine-Jer-prava- umjetnost-dolazi-iz-srca-110817304376608

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Folklornog ansambla Zagreb – Markovac