Znate li za običaje Badnjaka?

Dragim članovima Ansambla, voditeljima radionica, korisnicima projekta te svima vama koji ste nam potpora svih ovih godina želimo sretne blagdane i uspješnu Novu 2022. godinu.

Vrijeme je da se prisjetimo i tradicijskih običaja koje vežemo uz ovo doba. Jeste li znali da je badnjak zapravo bilo ime za panj kojim bi se kružilo oko kuće – naravno na Badnjak. Ova čast bi u pravilu bila čuvana za najstarijeg člana obitelji. S badnjakom bi zatim ušao u kuću, postavio ga na kamin te blagoslovio svetom vodom. Prema badnjaku se nerijetko odnosilo kao prema živom biću te ga se posipalo pšenicom, zalijevalo vinom, a davali su mu se i ostaci hrane. Jednom zapaljen tinjao bi do Sveta tri kralja, a ako bi se ugasio smatralo se da će tu kuću zadesiti nesreća. Pepeo izgorjelog badnjaka bi se zatim posipao po poljima, vinogradima i voćnjacima za što se vjerovalo da donosi plodnu godinu.

Za kakve vi običaje znate? Koji su običaji u vašim obiteljima? Mislite da bi neke mogli ukomponirati u postojeće koreografije koje Ansambla koje za temu imaju Božić i ostale blagdane? Želite li da se nekih dotaknemo na idućim radionicama projekta? Slobodno nam se javite sa svim idejama i prijedlozima.

Podsjećamo sve čitatelje da se radi o projektu pod nazivom “Putevima hrvatske baštine – jer prava umjetnost dolazi iz srca, kodnoga broja UP.02.1.1.14.0014. Projekt je u potpunosti financiran iz Europske unije, točnije Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“.

Web: http://www.zagrebmarkovac.hr/putevima-hrvatske-bastine/

Facebook: https://www.facebook.com/Putevima-hrvatske-ba%C5%A1tine-Jer-prava-umjetnost-dolazi-iz-srca-110817304376608

Za više o EU fondovima posjetite:

www.esf.hr

www.strukturnifondovi.hr

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Folklornog ansambla Zagreb – Markovac